Regeringens nye alliance vil tage ansvar for børn og unges digitale liv og danne fælles front

26-06-2024

Regeringen og en række børne- og ungdomsorganisationer er gået sammen i en alliance, der vil arbejde for bedre børnebeskyttelse i det digitale univers. Den fælles front og den nye præmis er vigtig: At de voksne og samfundet omkring børn og unge påtager sig ansvaret.

Foto: Colourbox

Det skal være trygt og sikkert for børn og unge at færdes på digitale platforme. Men faktum er, at børnebeskyttelsen på internettet ikke er god nok, og at vi alt for længe har forholdt os for passive og overladt ansvaret til børn og unge selv at manøvrere rundt i datahøst, fastholdelsesmekanismer og skadeligt indhold.

Nu er regeringen og en række børne- og ungdomsorganisationer gået sammen i en ny alliance, der vil tage ansvar og kampen op mod techgiganternes forretningsmodeller. Medierådet bakker op om at skabe et nyt fælles ”vi”, der kan danne en endnu bredere fælles front for at sikre børn og unges digitale tryghed, trivsel og rettigheder.

Regeringen, Red Barnet, Børns Vilkår og Dansk Ungdoms Fællesråd har indgået ’Alliancen for en tryg hverdag for børn og unge – i god balance mellem det fysiske og digitale liv’, som blev lanceret i Politiken søndag aften.

”Alliancen er skabt for at tage barnets parti fuldt og helt i et opgør mod de techgiganter, som ikke vil vores børn noget godt, for hvis de ville det, havde de ikke lavet de her produkter,” siger statsminister Mette Frederiksen til Politiken.

Den nye alliance vil blandt andet arbejde for ”en fremtid, hvor techgiganterne beskytter børns og unges rettigheder samt sætter trivsel før profit”, og ”effektiv og privatlivsbeskyttende aldersverifikation i EU, så brugeren skal verificere sin alder, når der oprettes en profil på et socialt medie”.

Medierådet for Børn og Unge bakker op om en øget indsats og pres for, at techgiganterne lever op til deres ansvar, når det handler om beskyttelse af børn og unge på deres platforme.

”Det er så afgørende, at en regering med en lang række ministre som samlet front nu siger så tydeligt, at det hverken er forældre eller børnenes eget ansvar at sørge for, at det er sikkert for dem at færdes på digitale platforme. Ansvaret skal placeres det rigtige sted. Det er ikke hos børnene selv eller deres forældre alene. Ansvaret ligger hos techgiganterne. De er virksomheder, og det er politikernes ansvar at sørge for, at børnebeskyttelsen i lovgivning er god nok, og at den håndhæves overfor techgiganterne,” siger Miriam Michaelsen, forperson i Medierådet for Børn og Unge, og fortsætter:

”Den nye alliance viser også, at vi nu kan starte arbejdet et nyt og bedre sted. Vi skal ikke bruge vores tid på at diskutere, om børn og unges massive brug af digitale medier også har negative konsekvenser eller ej. Forskningen er der. Nu kan vi bruge tiden og energien på at finde ud af, hvordan udfordringen med de negative konsekvenser bliver løst, så børn og unge kan få en tryg hverdag og en god balance mellem det fysiske og digitale liv.”

Medierådets etiske retningslinjer

Medierådet lancerede sidste år et sæt etiske retningslinjer, som digitale tjenester bør efterleve, hvis de vil sikre børn og unges digitale rettigheder og tryghed. De etiske retningslinjer tager afsæt i eksisterende love og konventioner, herunder FN’s Børnekonvention.

Læs mere om Medierådets etiske retningslinjer her

Mere nyt fra Medierådet for Børn og Unge