Forældreindstillinger i spil og gaming

Vejledning Mediebrug og trivsel
Et barn spiller digitale spil på sit værelse.

Forældreindstillinger er værktøjer, som giver forældre mulighed for at justere, hvad deres børn kan gøre, se og få adgang til, når de bruger digitale enheder. Her kan du få hjælp til forældreindstillinger i forbindelse med spil og gaming.

Mange børn gamer. De spiller spil på mobil og tablet, på desktop og konsol. Nogle spil er socialt afgrænsede offline-universer, mens andre foregår online og muliggør kontakt med andre spillere. Kontakt som ikke altid er ønsket. Nogle spil virker umiddelbart gratis, men lokker i stedet konstant brugeren med tilbud om diverse køb, mens andre spil tjener penge på at fastholde brugeren i spillet, indsamle data om brugeren og vise reklamer.

Forældre kan ikke løse alt, hvad angår børns digitale beskyttelse, men du kan gøre en forskel.

Sæt dig ind i, hvordan du bruger forældreindstillinger i forbindelse med spil og gaming, og tag stilling til, hvad dit barn skal opleve og have adgang til. Det gælder også valg af spil, og om I vil betale for spillet til at starte med, så I slipper for, at barnet konstant skal modstå tilbud om diverse køb. Når du justerer muligheder og indhold mindskes risikoen for, at dit barn udsættes for skadeligt indhold og har dårlige digitale oplevelser.

Forældreindstillinger findes både på telefoner og tablets, på konsoller som Xbox, Nintendo Switch og Playstation og i onlinebutikker som Steam, Epic Store, Google Play og App Store. Det er også muligt at lave forældreindstillinger i specifikke spil som Minecraft og Fortnite.

Det kan være en stor mundfuld at tage stilling til som forælder, men med de rette indstillinger kan du gøre det mere trygt for dit barn at være online. I denne guide kan du få hjælp til, hvordan du kan gøre det i forbindelse med spil og gaming.

Guiden dykker ned i følgende områder:

1. Køb i spil
Administrer dit barns mulighed for køb af apps og køb i apps

2. 'Gratis' spil
Spil er ikke gratis, bare fordi man ikke betaler penge for dem i første omgang

3. Kontakt med andre spillere
Indstil dit barns mulighed for at være i kontakt med andre spillere

4. Grænser for spilletid
Du kan sætte tidsgrænser for dit barns brug af specifikke spil, apps og websteder

5. Aldersgrænser og aldersmærker
Både onlinebutikker, konsoller og spil bruger aldersgrænser og aldersmærker til at vejlede om indholdets karakter

1. Køb i spil

I digitale spil er der ofte mange muligheder for at bruge penge og købe genstande. Det kan være rigtig svært for børn at modstå. Derfor er det vigtigt, at du taler med dit barn om dette og samtidig sætter indstillingerne til at begrænse diverse køb.

På iPhone/iPad og Android-enheder kan forældre blandt andet blokere for køb af apps og køb i apps og spil. Forældre kan også bruge ’Spørg før køb’-funktionen – med denne funktion bliver du notificeret, når dit barn ønsker at købe noget. Du kan finde vejledning til opsætning af funktionerne i vores guides til henholdsvis iPhone/iPad og Android-enheder.

På nogle konsoller er det muligt at lave indstillinger omkring køb. Undersøg forældreindstillingerne på den konsol, I har derhjemme.

2. 'Gratis' spil

Mange digitale spil er umiddelbart gratis. Men spil er ikke gratis, bare fordi man ikke betaler penge for dem i første omgang.

Mange af disse spil foreslår i stedet for tilkøb af virtuelle genstande, udstyr, kort eller såkaldte loot boxes, som kan minde om gambling. Andre spil tjener penge på at fastholde brugeren og vise reklamer, på sæsonpas eller på abonnementsordninger. Det kan være en overvejelse værd, om man har lyst til at betale for spillet med det samme for at undgå de mange tilkøb og reklamer.

En god tommelfingerregel er, at hvis et spil eller en app ikke koster penge, så betaler brugeren med noget andet: Nemlig tid og data.

Derfor er det en god idé at administrere privatlivsindstillingerne på den digitale enhed, som dit barn bruger. Ved hjælp af vores guide til privatlivsindstillinger kan du vælge, hvilke apps og spil der må indsamle oplysninger om dit barns færden online.

På nogle konsoller er det muligt at indstille privatlivsindstillinger. Undersøg forældreindstillingerne på den konsol, I har derhjemme.

3. Kontakt med andre spillere

På iPhone/iPad kan forældre lave en række indstillinger i forbindelse med de spil, som spilles via Game Center-funktionen. Her kan du blandt andet indstille, om dit barn skal have mulighed for at sende private beskeder til eller modtage private beskeder fra andre spillere.

Sådan gør du:

1. Gå til Indstillinger > Skærmtid

2. Tryk på Indhold og anonymitet

3. Tryk på App Store, medier, internet og spil

4. I bunden under Game Center kan du administrere en række funktioner og tilladelser

Nogle konsoller og spil giver forældre mulighed for blandt andet at godkende/afvise venneanmodninger og administrere børns mulighed for at chatte med andre spillere. Undersøg forældreindstillingerne på den konsol og i de spil, dit barn anvender.

4. Grænser for spilletid

På iPhone/iPad og Android-enheder kan du sætte tidsgrænser for dit barns brug af specifikke apps og websteder. I vores guides til henholdsvis iPhone/iPad og Android-enheder kan du se, hvordan du gør.

På nogle konsoller er det muligt at indstille tidsgrænser. Undersøg forældreindstillingerne på den konsol, I har derhjemme.

5. Aldersgrænser og aldersmærker

Både onlinebutikker, konsoller og spil bruger aldersgrænser og aldersmærker til at vejlede om indholdets karakter.

App Store har anbefalet alder på apps, mens mange spil i Google Play Store har PEGI’s vejledende aldersmærker og indholdsikoner.

Som forælder er det vigtigt, at du forholder dig til aldersgrænser og aldersmærker. Særligt aldersmærker skal dog ses som vejledning og ikke deciderede forbud.

Nogle konsoller og spil giver forældre mulighed for at lave aldersrelaterede indstillinger, som kan hjælpe med at skærme børn mod ikke-alderssvarende indhold. Undersøg forældreindstillingerne på den konsol og i de spil, dit barn anvender.

Fire gode råd til den digitale forældrerolle

Forældreindstillinger kan ikke stå alene. Derfor har vi lavet fire råd, der kan hjælpe dig med at tage aktiv stilling til og del i dit barns digitale liv. De kan styrke din rolle som digital forælder og hjælpe dig med at skabe et mere alderssvarende digitalt brug for dit barn.

Læs mere om de fire gode råd

Mere indhold fra Den rette indstilling