Digital leg

Få mere viden om hvad digital leg er og hvordan du kan deltage i dit barns digitale leg.

Hvad er digital leg?

Digital leg kan være mange ting. Digitale medier kan være et redskab i legen, som man kan bruge til fx at gå på opdagelse efter ny viden, skattejagt i naturen, høre musik og fotografere. Det kan også være noget så simpelt som, at børn leger noget fra et digitalt spil med vennerne på legepladsen, hvor det digitale bæres ind i det analoge.

Hvordan deltager jeg i mit barns digitale leg?

Du er nok vant til at bruge digitale medier i din hverdag til praktisk brug, underholdning eller kommunikation. Men når det kommer til børn og unges digitale mediebrug, føler mange sig lidt på udebane.

Ved at deltage aktivt i dit barns digitale leg er du med til at forme dit barns viden om og forhold til digitale medier. Stil spørgsmål, vær åben og nysgerrig. Vær ikke bange for følelsen af at være på udebane. I er sammen om at lege og lære.

Eksempler på aktiviteter med småbørn

Du kan gå på jagt efter viden om fx edderkopper. Et spørgsmål kan være: Skal vi finde billeder af en edderkop magen til den, vi så ude i haven? Fortæl og vis, at du går på nettet og skriver ’edderkop’ i søgefeltet osv.

Måske vil barnet gerne fortælle bedsteforældrene om en tur på legepladsen, hvor I har taget billeder. Sammen kan I vælge fx tre billeder, der fortæller om turen og sende dem som besked. Se og tal om, hvad bedsteforældrene svarer. Måske sender de et billede tilbage fra deres dag.

I kan skiftes til at lege robotter, som den anden skal kode til at gøre ting, fx tage af bordet efter aftensmaden. Tal om, hvordan man får robotten til at gøre det. Drej til højre, gå to skridt, løft tallerken osv.

Dit barn fortæller måske om en app, de bruger i børnehaven, som du ikke kender til. Lad dit barn vise dig, hvordan den kan bruges. Prøv den sammen. Spørg gerne pædagogerne i børnehaven, hvis du ikke kan finde appen selv.