Snak om reklamer

Mediebrug og trivsel Dagtilbud Under 30 minutter
Foto: Jan Klint

Denne aktivitet går ud på at tale med barnet om reklamer i apps og på nettet.

Dukker der reklamer op i de spil, I spiller, eller på de hjemmesider, I bruger? Småbørn kan både møde reklamer, når de bruger tablets og smartphones i hjemmet og i dagtilbuddet.

Denne aktivitet går ud på at tale med barnet om reklamer i apps og på nettet. Den egner sig bedst til børnehavebørn. Man kan tage snakken i situationer, hvor man bruger en tablet eller smartphone og oplever reklamer. Fx når man spiller et spil sammen, man ikke har betalt penge for at downloade.

Snak fx om:

  • Hvad er en reklame?
  • Hvorfor dukker der reklamer op, og hvorfor lige netop de reklamer?Fx: Jeg kan godt lide is, så jeg søger rigtig meget på is. Derfor dukker der måske reklamer op for is, når jeg ser videoer?

Hvis aktiviteten laves i dagtilbuddet, kan pædagoger tage snakken med en mindre børnegruppe. Her kan man fx snakke om, hvordan nogle af børnene kan få forskellige reklamer, og nogle kan få de samme afhængig af det enkelte barn.

Det giver pædagogen eller forælderen mulighed for at snakke med barnet om, hvordan man reagerer, hvis der pludselig dukker reklamer op. Tal fx om, at man ikke bare skal klikke på noget nyt og spændende, der dukker op på skærmen.

Voksne skal være opmærksomme på, at man kan risikere at få reklamer, som ikke er egnet for mindre børn. Det kan fx være filmtrailere eller reklamer for produkter, som ikke er målrettet børn. Hvis børnene har adgang til en smartphone eller tablet, som normalt bruges af en voksen, så kan der dukke reklamer op, som ikke er for børn. Det kan ske, da den primære bruger er voksen og tilgår voksent indhold.

Digital dannelse?

Denne aktivitet kan være med til at give børnene en kritisk forståelse af indhold og betjening af digitale medier. Aktiviteten kan bidrage til at skabe en tryg oplevelse for børnene, når de er online, og helt konkret hjælpe dem med at navigere i noget af det indhold, de møder – i dette tilfælde reklamer.

Info om aktiviteten

Alder 4-6 år

Tid 0-10 min

Aktivitetsniveau Lavt

Ude eller inde? Inde

Antal børn Et til flere


Materialer

  • Eventuelt de digitale medier, I bruger i hverdagen, hvis I vil undersøge, mens I snakker.

Emner

  • Kritisk forståelse af indhold
  • Betjening af digitale medier

Hent aktiviteten