Tal om
Det er en god idé at tage en snak om, at ikke alt, hvad man ser på YouTube, er sandt.
- Kan det være rigtigt, at youtubere har råd til så mange dyre ting, kan leve en hel dag af mælkesnitter eller opholde sig i 24 timer på en luftmadras i en pool?
- Måske dit barn kan nævne et eksempel på en video, hvor noget i videoen virkede for godt til at være sandt.
- Det kan samtidig være en god anledning til at tale om nogle af de ting, barnet ønsker sig, er set i en youtubevideo. Tal også om, hvordan influencere tjener penge, se fx figuren her:
Hvis dit barn selv vil være youtuber
Børn kan have et ønske om selv at have en youtubekanal. Det kan komme af et ønske om at lege med udtryk, genrer og virkemidler. For nogen vil legen være fin i sig selv, og den handler måske mest af alt om at forestille sig og tilrettelægge videoerne, fx sammen med en ven – eller dig.
Hvis dit barn gerne vil optage videoer og lægge dem på YouTube, så sæt indstillingen til ”Privat” under synlighed. Så er det kun dem, der får linket, som kan se den. Måske kan I sende den eller vise den til en bedsteforælder?
Hvis dit barn ønsker at offentliggøre videoen, så test, om dit barn er parat, ved at sige, at man skal kunne vise videoen til en tilfældig person i supermarkedet. Dit barn er ikke klar til at lægge videoen offentligt ud på internettet, før det vil det. Det er din opgave som forælder at gøre dit barn bevidst om, hvad det betyder at slå noget op i den store digitale offentlighed. I skal selvfølgelig også sammen overveje, om indholdet overhovedet er egnet til det – i sidste ende er det dig som forælder, der bestemmer.
Sørg for at have en god dialog med dit barn, så du ved, hvad dit barn deler. Husk også, at ”internettet aldrig glemmer”, så det, der bliver lagt ud offentligt, vil i princippet altid kunne findes frem. Det kan også blive gemt og kopieret af andre, uden de har spurgt om lov.