Fortnite for voksne

Vejledning Gaming

Fortnite har med sine glade farver, sit lettilgængelige gameplay og massevis af kreative danse været et af de absolut mest populære spil siden udgivelsen i 2017. De kreative muligheder og danse kan man bruge i den fysiske verden, hvor de kan inspirere til sjove Fortnite-lege. Spillet er gratis, men gør brug af masser af mikrotransaktioner og abonnementsaftaler.

Fortnite kort fortalt

Fortnite er et skyde- og byggespil, hvor man spiller sammen med (og mod!) 99 andre spillere eller sammen mod computerstyrede monstre. Kampen mod andre, rigtige spillere er klart den mest populære og kan spilles alene eller i hold på op til fire. I begge indstillinger hopper man ud fra en svævende bus, og så skal man, sammen med sit hold, finde et sted at lande med sin faldskærm. Herefter skal man indsamle resurser til at bygge baser og våben for at besejre fjenderne – alt imens banen bliver mindre og mindre.

Fortnite er hverken blodigt eller grusomt, men derimod fyldt med sjove hatte og gakkede danse. Man kan kalde det et mere børnevenligt skydespil end mange af alternativerne på markedet. Der er en fin balance mellem samarbejde og koordination i spillet. Men selvom spillets aldersmærkning fra PEGI kun er 12 år, bør man som voksen holde ekstra øje med penge- og tidsforbruget. Voksne skal også være opmærksomme på de mange mikrotransaktioner og fastholdelsesmekanismer, spillet gør brug af, såsom “daglige bonusser” og lignende.

Vær opmærksom på:

  • Mange muligheder for mikrotransaktioner og køb af abonnementer.
  • Fastholdelsesmekanismer, fx daglige bonusser.
  • Hektisk gameplay med mange fremmede spillere.

Samarbejde og holdspil 

Når man spiller sammen, kan man kommunikere via headsets eller tilkendegive sit humør med de indbyggede danse eller emotes.

Vi anbefaler:

  • Fortnite bliver kun sjovere af at spille det sammen. Husk også at dyrke highfives, brain breaks og sejrsdanse i den fysiske verden.

Hvis man kender sine medspillere i forvejen, levner Fortnite masser af plads til, at man, ud over strategi og planer, også snakker om private og sociale emner. Når man spiller med fremmede, kan man både få nye venner og møde spillere, som helst bare vil skælde ud eller drille.

Vi anbefaler:

  • Hør efter, hvordan sprog og stemning er undervejs i spillet. Det skal altid være sjovt eller konstruktivt – ellers kan man mute (fjerne muligheden for at kommunikere) de destruktive spillere. Tal desuden med børnene om god tone og kommunikation, når de spiller.

Spilletid

Et spil Fortnite tager typisk 15-20 minutter. Fordi kampene er så korte, fristes man nemt til ”lige at snuppe et spil mere”.

Vi anbefaler:

  • Sørg for, at spillet ikke afbrydes midt i en kamp. Aftal i stedet, hvilket spil der skal være det sidste, eller hvornår sidste spil kan startes. Så laver I rammer, som alle kan være med på.

Hvad koster det?

Fortnite er i sig selv gratis, men der er mange måder at bruge penge i spillet, fx. ved at købe såkaldte Battle Passes, der giver mulighed for at vinde særligt eksklusivt indhold og ved at købe kosmetiske opgraderinger. Battle Passes  gælder for en begrænset periode, og når man ikke at vinde alle de eftertragtede ting, der er på det aktuelle Battle Pass, mister man muligheden for altid, hvilket kan føre til, at man føler, man skal spille mere for ikke at have mistet sine penge. Ønsker man en kosmetisk opgradering (også kaldet skin) af sine våben, sit tøj eller sit udstyr koster det V-bucks, som er den virtuelle møntenhed i spillet. Man kan enten tjene V-bucks ved at vinde kampe eller ved at købe dem for rigtige penge. Når Fortnite, ud over at være et spilunivers, også bliver et socialt mødested og en legeplads, skaber det nemt et pres for, at noget udstyr bliver vigtigt at have, hvis man vil være en af de seje i klassen – eller på serveren

Man kan købe V-Bucks for rigtige penge, men man kan også optjene V-Bucks ved at  gennemføre forskellige udfordringer, som kan variere i sværhedsgrad og belønning, heriblandt Daily Quests. Daily Quests giver en høj belønning, men man kan kun udføre tre hver dag. Det kan give en følelse af, at man bør logge ind og spille hver dag for ikke at gå glip af belønningerne.

Vi anbefaler:

  • Vær ekstra opmærksom på, om der opstår en usund kultur, hvor der er for meget fokus på skins, og at særlige skins fx bliver et krav for at være en del af Fortnite-miljøet blandt vennerne.

Voldeligt, uhyggeligt eller blodigt?

Fortnite går ud på at bekæmpe modstanderne – enten monstre eller spillere – med maskinpistoler, lasergeværer, raketter eller værktøjer. Der er intet blod i spillet, og besejrede/døde modstandere forsvinder op i et rumskib eller i et lilla lysskær. Fortnites stemning vægter det legende over det uhyggelige og realistiske. Alligevel kan spillets tempo og de mange pludselige billeder og lyde virke overvældende på særligt unge spillere.

Fortnite som fysisk aktivitet

Lav en leg ud af at lære dansene fra Fortnite. Måske en af de unge kan føre an? Og næste gang man spiller dødbold, kan man fx starte med en stor bane med forhindringer, som langsomt bliver mindre og mindre – ligesom i Fortnite.

PEGI 12+

PEGI-aldersmærkning er vejledende om spillets indhold på billed- og lydside. PEGI er ikke et forbud mod, at yngre børn spiller et bestemt spil.


Udgivet af Medierådet for Børn og Unge i samarbejde med Center for Digital Pædagogik. Opdateret februar 2024. Kvalitetstjekket af Center for Ludomani

Download Fortnite for voksne

Opsummering

Voldeligt, uhyggeligt eller blodigt? Lidt


Mikrotransaktioner? Ja


Intenst gameplay?* Ja


Svært at lære? Middel


Muligt at tale/skrive med
fremmede spillere?
Ja


*Gameplay beskriver den måde, man spiller spillet på.


Husk altid at tage højde for det enkelte barn, når du skal vurdere egnetheden af et spil.

ORDBOG

V-Bucks
Fortnites virtuelle valuta.

Daily/Dailies
Opgaver, der skifter hver dag, og som udløser V-bucks.

Battle Pass
Et betalt spor af belønninger, man kan låse op for ved at spille i løbet af en sæson.

Emote
Dans eller bevægelse, man kan udføre i spillet (nogle danse er vildt populære i skolegården!).

Mikrotransaktion
Tilkøb inde i spillet, fx af særlige abonnementer eller skins.

Skins
Kostumer og kosmetiske opgraderinger til våben i spillet.