Twitch for voksne

Vejledning Gaming Sociale medier

Twich er stedet hvor man kan se sin ynglingsstreamer spille sit ynglingscomputerspil. Det er som at sidde i en digital dagligstue og se en ven spille, og selvfølgelig kan man kommentere på det. Twitch har 31 mio. dagligt besøgende, der ivrigt følger med og kommenterer på indholdet.

Twitch kort fortalt

Twitch er en digital platformstjeneste som lader brugere streame sig selv live, mens de bl.a. spiller computerspil. Man kan også vælge ud fra en række kategorier, som kan være knyttet til et bestemt spil, som fx ’Fortnite’ eller ’FIFA’, mens andre kategorier knytter sig til fx esports-begivenheder, kreativitet eller musik. Modsat meget andet digitalt indhold på internettet foregår der ikke en redigering af indhold, fordi der sendes live, og seere kan undervejs interagere med hinanden og streameren gennem en chat.

Vær opmærksom på

  • Stærk opfordring til at bruge penge i form at køb af abonnementer og Twitch Bits.
  • Fastholdelsesmekanisme i form af channel points, der opfordre seeren til loyalitet og engagement
  • Chat modereres af andre seere.
  • Twitch giver mulighed for stor kontakflade med fremmed mennesker.
  • Potentielt hård tone fra andre seere eller streamere
  • Børn og unge kan tilgå ikke-alderssvarende indhold.

Indhold på Twitch

Twitch blev populært som en streamingplatform til computerspil, men det er ikke kun computerspil der bliver streamet. Det er ikke muligt at sortere i indholdet på Twitch på baggrund af barnets alder. En 13 årig har derfor adgang til det samme indhold som en 23 årig, og det er let for børn og unge at tilgå ikke-alderssvarende indhold som ”gråzoneporno” og live-gambling.

Sikkerhed og privatlivsindstillinger

Beskedindstillingerne på Twitch er i udgangspunktet indstillet, således at man kan modtage private beskeder fra alle. Det er dog muligt at slå private beskeder fra, så man ikke kan modtage direkte beskeder fra fremmede.

Hvad koster det?

Twitch er i udgangspunktet gratis. Seere kan dog vælge at støtte en bestemt streamer ved at betale denne et fast månedligt beløb i form af et abonnement. Abonnementet giver efterfølgende adgang til streamerens særlige emojis samt muligheden for at se deres stream uden at blive afbrudt af reklamer. Seerne kan også give en streamer ”drikkepenge” i form af Twitch Bits, som er platformes særlige valuta. Nogle streamere opfordrer aktivt deres seere til at donere penge til dem og abonnere, som et slags tak-for-godt-indhold. Der skal tilknyttes et betalingskort til den enkelte bruger, før man kan bruge penge.

Vi anbefaler:

  •  Snak om, at man ikke skal donere penge eller abonnere, bare fordi en streamer presser sine seere til det.

Fastholdelse og spillerindtjening

Ud over direkte bidrag kan streamerne tjene penge ved at blive sponsoreret af en virksomheder eller have reklamer på deres profil. Det vil sige, at jo flere følgere en streamer har, jo flere reklamepenge kan streameren tjene. Mange streamere gør også brug af Channel Points. Channel Points er gratis og seerne opnår dem løbende ved at se indholdet. Disse kan så bruges til fx at sende særlige reaktioner eller fremhæve beskeder i chatten.

Moderation af Twitch-chatten

Moderation af chats på Twitch foretages af seerne selv. Den enkelte streamer udnævner særligt dedikerede fans og gør dem til moderatorere. Disse overvåger løbende debatten i chatboksen og kan bl.a. blokere seere, der udviser upassende adfærd, og fjerne beskeder. Moderation afhænger således meget kulturen på den enkelte stream.

Vi anbefaler:

  • Kig sammen på hvordan man blokerer brugere. Selvom mange streamere har moderatorer, som har til opgave at moderere chatten, kan man ikke altid regne med deres hjælp, da kulturen kan variere fra livestream til livestream.

Sammenhold og FOMO

Ligesom at være fan af et bestemt fodboldhold eller en populær musiker, er der et stærkt sammenhold forbundet med at være fan af en bestemt streamers kanal. Dette kan give en stærk følelse af fællesskab og tilhørsforhold. Bagsiden kan være, at man ikke ønsker at gå glip af indhold og derfor bruger for meget tid, og det kan også gå ud over søvnen, hvis man følger streamere fra andre tidszoner.

Alder

Man skal være 13 år for at oprette en profil. Twitch anbefaler, at børn og unge mellem 13 og 18 år bruger tjenesten sammen med en voksen.

Vær opmærksom på, at selve appen har fået en 17+ aldersvurdering i Apple Store. I Google Play Store har appen fået et udråbstegn, som indikerer at den kræver forældreinvolvering.


Udgivet af Medierådet for Børn og Unge i samarbejde med Center for Digital Pædagogik. Opdateret februar 2024. Kvalitetstjekket af Center for Ludomani.

Download Twitch for voksne

ORDBOG

Twitch Bits
Twitch Bits er platformsspecifik valuta, som seere kan købe og give til spillere som drikkepenge.

Channel Points
Channel Points er en slags loyalitetspoints, som seeren automatisk får når de streamer en bestemt spiller. Jo mere du streamer, jo flere points får man. Pointsene giver seeren fordele og belønninger fx adgang til brug af særlige emotes eller forsmag på indhold der normalet er forbeholdt abonnenter.

Mods
Mods er betegnelsen for moderatorere. Man kan genkende moderatorere på det lille svær der er ved deres brugernavn.

Emotes
Emotes er platformsspecifikke emojicons, som seerne kan brug i chatten. Nogle emotes er portrætter af Twitch-medarbejdere og dækker over begreber som de står i stedet for fx 5Head og KEW.

5Head
5Head betyder ”very smart” og kan både bruges oprigtigt og sarkastisk.

KEKW
KEKW er en emoji som repræsenterer latter på samme måde som LOL.

Dono
Streamere kan finde på at spørge efter dono som er en forkortelse for donation.