Information til forældre

Foto: Polina Zimmermann

De fleste børn og unge har et aktivt digitalt liv. De deler oplysninger om sig selv i deres mange netværk, men også med mange af de browsere, hjemmesider og apps de bruger. Det er svært at finde hoved og hale i de oplysninger om dataindsamling fra de forskellige udbydere, og det er de færreste, der gider tygge sig igennem de ofte alenlange brugervilkår (”terms and conditions”). Måske er man ikke engang helt sikker på, hvad persondata er, og hvad de vil kunne bruges til.

Der samles en masse data om os, når vi er på nettet og bruger fx sociale medier, streamingtjenester og webshops. Med ganske få oplysninger om en bruger på et socialt medie kan man skabe en profil af brugeren og målrette information, reklame og andet til vedkommende. Ved hjælp af cookies (små programmer, der lagres på din enhed) kan en webshop følge med dig rundt til evig tid. Hvem kan have interesse i dine og dine børns data? Data har værdi og er interessante for andre at bruge. Selvom vi måske mener, at vi ikke har noget at skjule, så skal vi alligevel tænke os godt om, når vi er online. Problemet er, at vi ikke ved præcis, hvad vi gerne vil holde for os selv, for vi ved ikke, hvad data kan bruges til.

Børn og unges data

Børn og unge skal ikke stå alene med ansvaret for at passe på egne persondata. Men de skal vide, at deres data har værdi og hvilke handlemuligheder de har i forhold til privatliv på nettet og at det er muligt at søge hjælp, hvis der sker brud på ens privatliv. Handlemuligheder, der meget vel kan betyde, at de søger hjælp og vejledning hos voksne – deres forældre, læreren eller andre.

Medierådet for Børn og Unge har lavet undervisningsmaterialet ’Persondata-hva’-for-noget?’, der behandler persondata og digitale rettigheder. Materialet henvender sig til henholdsvis 3-4. kl., 5.-7. kl. og 8.-9.kl. Det kan sætte gang i spørgsmål hos barnet og den unge, og der kan være god mulighed for at drøfte emnet i hjemmet. Derfor vil vi gerne hjælpe forældre med denne viden om persondataforordningen og vise vej til, hvor der kan findes mere viden.

PERSONDATAFORORDNINGEN (GDPR)

I maj 2018 kom der nye regler i EU om beskyttelse af personoplysninger. Der er et særligt fokus på beskyttelse af børns personoplysninger i forbindelse med markedsføring og ved oprettelse af brugerprofiler eller indsamling af personoplysninger på informationstjenester rettet mod børn.

  • Du har ret til at vide, hvilke og til hvad dit barns personoplysninger bruges.
  • Du har ret til at gøre indsigelser mod behandlingen af dit barns personoplysninger.
  • Alle oplysninger og meddelelser direkte til dit barn skal være i et klart og enkelt sprog, så barnet kan forstå det. 
  • Dit barn har ret til at få slettet oplysninger i forbindelse med en profil på et socialt medie.
  • Du skal give samtykke til, at et socialt medie må indsamle og behandle dit barns persondata.

Baggrund for materialet

Undervisningsmaterialet ’Persondata-hva-for-noget?’ bygger på et kampagnemateriale til Sikker Internet Dag 2019. Det blev lavet i samarbejde med Red Barnet og Center for Digital Pædagogik og elever i 9. klasse fra Usserød Skole i Hørsholm. Materialet indeholder tekster, podcasts, film og brætspil om persondata og digitalt selvforsvar. Desuden rummer materialet en værktøjskasse med viden om rettigheder i persondataloven samt en tjekliste over, hvad man skal være opmærksom på i forhold til fx dataindsamling, når man bruger apps, streamingtjenester, webshops, sociale medier mv.

Se kampagnematerialet her.

Medierådet for Børn og Unge, Red Barnet og Center for Digital Pædagogik danner det danske Sikker Internet Center, der sammen med det europæiske netværk af 28 centre i EU, Norge, Island og Rusland arbejder for gode og trygge online rammer for børn og unge.