Digital leg

Vejledning Mediebrug og trivsel Dagtilbud

Få mere viden om hvad digital leg er og hvordan du kan deltage i dit barns digitale leg.

Hvad er digital leg?

Digital leg kan være mange ting. Digitale medier kan være et redskab i legen, som man kan bruge til fx at gå på opdagelse efter ny viden, skattejagt i naturen, høre musik og fotografere. Det kan også være noget så simpelt som, at børn leger noget fra et digitalt spil med vennerne på legepladsen, hvor det digitale bæres ind i det analoge.

Tips

  • Digital leg kan være en tur i skoven for at tage billeder af insekter og søge mere viden om dem.
  • Digital leg kan også være stillesiddende aktivitet, hvor barnet spiller eller laver perleplader, som barnet har set på nettet.

Hvordan deltager jeg i mit barns digitale leg?

Du er nok vant til at bruge digitale medier i din hverdag til praktisk brug, underholdning eller kommunikation. Men når det kommer til børn og unges digitale mediebrug, føler mange sig lidt på udebane.

Ved at deltage aktivt i dit barns digitale leg er du med til at forme dit barns viden om og forhold til digitale medier. Stil spørgsmål, vær åben og nysgerrig. Vær ikke bange for følelsen af at være på udebane. I er sammen om at lege og lære.

Tips

  • Hvis dit barn udviser interesse for digitale spil og apps, kan du introducer dit barn til nye spil og måder at bruge apps. Prøv jer frem sammen.
  • Lad barnet være den, der trykker på skærmen og knapperne.
  • Stil gerne spørgsmål til, hvad barnet oplever og fortæl, hvad du oplever.
  • Tal med dit barn om at komme til dig for at få hjælp eller tale om gode som dårlige oplevelser med digitale medier. Tal også med dit barn om, hvilken voksen de kan gå til, hvis du ikke er der. Fx en anden forælder, bedsteforælder eller pædagog i dagtilbuddet. Sundhedsstyrelsen anbefaler også at være opmærksom på barnets eventuelle bekymringer for at stå uden for fællesskabet eller for at gå glip af noget online.
  • Inviter bedsteforældrene ind i aktiviteterne, så de også kan være en støtte for dit barn.
  • Børns mediebrug ændrer sig i takt med deres alder og interesser, og det gør medierne også. Derfor bør snakken i familien om spil, sociale medier og internetfænomener osv. fortsætte op igennem barndom og ungdom.
  • Der findes forældreindstillinger med forskellige funktioner på fx mobil, tablet, spilkonsoller og computer. De kan bruges til at sætte rammer for barnets muligheder i forhold til fx køb og brug af spil eller blokere for adgang til hjemmesider. Det er forældrenes vurdering, om de vil bruge forældreindstillinger.

Eksempler på aktiviteter med småbørn

  • Du kan gå på jagt efter viden om fx edderkopper. Et spørgsmål kan være: Skal vi finde billeder af en edderkop magen til den, vi så ude i haven? Fortæl og vis, at du går på nettet og skriver ’edderkop’ i søgefeltet osv.
  • Måske vil barnet gerne fortælle bedsteforældrene om en tur på legepladsen, hvor I har taget billeder. Sammen kan I vælge fx tre billeder, der fortæller om turen og sende dem som besked. Se og tal om, hvad bedsteforældrene svarer. Måske sender de et billede tilbage fra deres dag.
  • I kan skiftes til at lege robotter, som den anden skal kode til at gøre ting, fx tage af bordet efter aftensmaden. Tal om, hvordan man får robotten til at gøre det. Drej til højre, gå to skridt, løft tallerken osv.
  • Dit barn fortæller måske om en app, de bruger i børnehaven, som du ikke kender til. Lad dit barn vise dig, hvordan den kan bruges. Prøv den sammen. Spørg gerne pædagogerne i børnehaven, hvis du ikke kan finde appen selv.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om skærmbrug i fritiden

Som forælder har du en særlig rolle, da du sætter rammen for, hvor meget og hvordan skærmen bliver brugt i hjemmet. I 2023 udkom Sundhedsstyrelsen med anbefalinger om brug af skærm, og i 2024 er der udarbejdet en række råd til, hvordan forældre kan omsætte anbefalingerne om skærmbrug i fritiden til konkrete handlinger.

Læs anbefalingerne: Skærmbrug i fritiden – sådan kan du gøre (2024)

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om brug af skærm (2023)